Ny løsning for visning av sensordata

El-Watch utvikler både hardware og software. Det gjør at vi har stor evne til innovasjon og utvikling, men også at dette blir en veldig spennende arbeidsplass. Nå lanserer vi et en helt ny løsning for visning av sensordata, nemlig neuronsensors.app.

Eirik Øvstedal (31) sitt første møte med El-Watch var da han kom til oss i forbindelse med bacheloroppgaven som dataingeniørstudent. Ettersom alle parter syntes samarbeidet fungerte godt har han nå vært ansatt i snart fem år. Eirik bor på Ranheim og har arbeidsplass på Trondheimskontoret. I løpet av tiden han har vært i El-Watch har han vært med på å utvikle mange spennende teknologier, men det siste året har han først og fremst vært prosjektleder for den nye løsningen.

Eirik på jobb
Eirik på jobb. Skjermene på bildet har ingenting med dashboardet å gjøre, men er skisser av kommende sensorer.

Dette er jo det andre dashboardet El-Watch utvikler for å vise fram sensordata. Hva er det som skiller det nye systemet fra det gamle?

– Oi, det er ganske mye. Dette er ikke bare en oppdatering eller en oppfriskning av designet, men en fullstendig gjennomgang og ombygging av hvordan vi transporterer, prosesserer, lagrer, viser og deler sensordata. Målet er at Neuronsensors.app skal være en enkel, funksjonell og fleksibel plattform som, på sikt, lærer av brukerne.

– Blant annet er det nye systemet en webapp. Det betyr at den samme løsningen enkelt kan brukes på alle plattformer. Altså PC, nettbrett, mobil med både Android og iOS. I tillegg er det et system som er i stand til å skalere fort og godt. Derfor har vi flyttet fra en proprietær database til Google Cloud-plattformen. Vi bruker et helt nytt javascript-rammeverk – Vue – i utviklingsarbeidet, men nå blir jeg kanskje litt teknisk?

Tja…

– En annen sak er at det nå er mye enklere å dele data, både med andre folk og systemer. Når man oppretter en bruker i den nye løsningen, får man anledning til å opprette et system, for eksempel et bygg, et fartøy eller en produksjonslinje. Til dette systemet legger man deretter til sensorer. Systemet kan man enkelt dele med andre relevante aktører både innenfor og utenfor egen bedrift sånn at de som trenger det får tilgang.

– Apropos deling av data, vi har også lagt stor vekt på å utvikle gode API’er og integrasjoner mot andre skyløsninger som for eksempel Azure, slik at det blir så enkelt som mulig å sende data fra våre sensorer til andre skyløsninger og toppsystemer. Det er brukerne som eier data, og det er derfor brukerne som bestemmer hvorvidt de vil se sensordataene sine i det ene eller andre systemet, eller begge på en gang.

Her er et utklipp av dashboardet slik det kan se ut. I raden øverst kan man bla mellom forskjellige system (Digs, Mewandani etc.)

En enkel veiledning for å komme i gang med neuronsensors.app finner du her.

Hva er du selv mest fornøyd med?

– Hmmm… Det er et godt spørsmål. Om jeg skal trekke fram en personlig favoritt er det kanskje auto-alarmen. Vi har ofte opplevd at brukerne våre ikke får full nytte av sensorene fordi de ikke har satt gode grenser for varslinger og alarmer. Nå har vi laget en funksjon som gjør at brukeren får beskjed når sensoren er utenfor normalområdet. Ved å svare ja eller nei på hvorvidt varslingen var nyttig eller ikke vil denne funksjonen etter hvert bli smartere. Dette er foreløpig en funksjon under utvikling, men jeg håper så mange som mulig vil ta den i bruk og ikke bli alt for irritert om det kommer noen varslinger som ikke er veldig viktige, sier Eirik og smiler i skjegget.

– En annen interessant funksjon under utvikling er det vi kaller eventer, altså hendelser. Eventer kan opprettes av sensorer, men også av operatører, vedlikeholdspersonell og andre brukere av systemer. For eksempel kan man enkelt logge oljeskift og andre vedlikeholdsoperasjoner, eller uheldige hendelser som at noe gikk i stykker. Neuronsensors.app er, med andre ord, laget for å logge både sensordata og operatørdata, og det tror jeg er en viktig kombinasjon for å forstå og tolke datastrømmene bedre, enten målingene skal brukes som en enkel logg, eller som underlag for maskinlæring.   

Hva synes du er mest spennende med å utvikle et nytt system for sensordata?

– For meg er det spennende å utvikle software på lag med både de som utvikler sensorer og annen hardware på den ene siden, og kundene på den andre. Jeg tror at en av styrkene til El-Watch er at vi både utvikler og produserer hardware og software og at vi har tett kontakt med mange spennende kunder og brukere i forskjellige bransjer.

Og nå, er dere ferdig eller er det mye som gjenstår?

– Å nei, dette er bare begynnelsen! Vi har en lang liste med forbedringer og nye funksjoner som skal implementeres i ukene og månedene som kommer. Men vi tenker at vi nå er ferdige nok til at kundene våre vil oppnå klare fordeler og kan ta systemet i bruk.

Kan du komme med noen spennende avsløringer til de som tross alt har orket å lese over halvparten av denne artikkelen?

– Det er jo ikke alt vi vil snakke høyt om, men jeg kan jo avsløre at vi nå har fokus på visninger som kombinerer data fra flere sensorer. Vi vil også jobbe med å få fram alarmer og varslinger på nye måter. Blant annet kan du stille inn alarmen slik at du kun får varsel i arbeidstiden. En annen sak er at det ikke alltid er så lett å vite hvem som er rett mottaker av et varsel om tilstanden på en maskin. Kanskje er det ti-femten forskjellige personer som på forskjellige måter og til forskjellige tider har ansvaret. Derfor vil vi, i tillegg til varsling på skjerm, epost og sms, også gi varsel på lampe som kan plasseres der det er relevant.

– Vi jobber også med noen interessante ideer om hvordan vi kan lage en enkel, men funksjonell digital tvilling. Altså at vi gir fysiske objekter, som for eksempel en smelteovn, en digital tilstedeværelse der bilder, og statiske opplysninger kombineres med sanntidsdata.

Hva med maskinlæring, AI og de greiene der?

– Joda, både systemet og vi utviklere skal lære av brukerne. Det handler både om at sensordata i samspill med kompetente brukere og maskinlæring skal gi gode anbefalinger, men også om at vi, som utviklere, skal lære av de som bruker systemet for å lage en enda bedre løsning. I den sammenheng har vi også utviklet en egen tilbakemeldingsfunksjon – Feedback – som vi vil oppfordre alle til å bruke flittig. Både gode og dårlige ideer mottas med stor takk, sier Eirik med et smil.