Fra Løkken til Mongolia i verdens smarteste vrak

Den 15. juli setter Kjetil Blokkum og brødrene Frode og Jostein Johansen kursen mot Mongolia i en tilårskommen Skoda Fabia med spark på taket. De kaller seg The Spark og er deltagere i Mongol Rally som er et billøp arrangert av The Adventurist – en organisasjon som har som formål å gjøre verden mindre kjedelig.

Sponsormidlene går til organisasjonen Cool Earth som jobber for å bevare regnskogen og til Barnekreftforeningen.

Ingen grenser for smart

Det er et krav fra arrangørens side at bilen skal være liten og sliten, men reglene sier ingenting om hvor smart den kan være, sier Blokkum.

The Spark er utstyrt med våre små trådløse IoT-sensorer[1] som blant annet måler dekktrykket, kjølevæsketemperaturen, humøret i bilen og CO2-nivået i lufta rundt dem. Alle målinger lastes umiddelbart opp i skyen slik at både sjåførene og andre interesserte får god oversikt over tingenes tilstand.

 Kart, bilder og sanntids sensordata finner du her. 

Teknologi som får kjørt seg

Neuron gateway. Mongol Rally edition.

Sensorene sender målingene til gateway’en med radio. Deretter laster gatewayen målingene opp på nett ved hjelp av et integrert SIM-kort.

Det er El-Watch som har utviklet sensorsystemet som nå skal få kjørt seg.

Det er jo ingen nyhet at biler har sensorer, sier Gard Hopsdal Hansen i El-Watch. Det som er interessant med Neuron er at dette er en løsning som gjør at man enkelt og rimelig kan koble nesten hva som helst til nett.

Sensorsystemet er i utgangspunktet utviklet for å digitalisere industri, bygninger og tyngre kjøretøy, men teknologien er fleksibel og kan altså også brukes i en gammel Skoda som humper i vei gjennom Europa og Asia.

Ikke noe barneskirenn

Starten går i Tsjekkia den 15. juli og om alt går greit regner de med å ankomme Ulan Ude om lag seks uker senere. Antagelig går ferden via Istanbul, Teheran, Samarkand og Ulan Bator, men veien blir til underveis.

Dette er ikke noe barneskirenn for å si det sånn. Alt er på eget ansvar og det er ingen som serverer saft og boller underveis, sier Blokkum.

For oss er dette en spennende anledning til å stress-teste og demonstrere teknologien vår i et knallhardt miljø under særdeles kaotiske omstendigheter, sier utviklingsleder i El-Watch, Tor Øistein Skjermo.

Lokalt samarbeid med globale ambisjoner

Neuron sensors er utviklet av El-Watch som er en hi-tech-bedrift i Rindal og Trondheim. Selve produksjonen av sensorene foregår hos Simpro på Løkken hvor de tre sjåførene jobber til daglig.

Det er jo stilig at små bedrifter utenfor allfarvei kan samarbeide for å utvikle, produsere og teste teknologi som er helt i front, sier Frode Johansen, som ved siden av å være rallysjåfør også er IT-sjef i Simpro.

[1] IoT står for Internet of Things/tingenes internett