El-Watch på industriens globale møteplass – Hannover Messa

Hannover Messen beskriver seg selv som industriens «global hotspot». Hvert år trekker messa godt over 200.000 besøkende til 27 enorme haller med et samlet areal på en halv million kvadratmeter (til sammenligning er Norges Varemesse på om lag 50.000 kvadrat). Dette er et sted hvor produkter lanseres, avtaler inngås og ideer oppstår.

El-Watch tok turen for å se hva som skjer, for å speide etter konkurrenter og potensielle samarbeidspartnere og for å vurdere om dette er et sted vi bør være til neste år.

Hva skjer?

Det er lett å bli overveldet når man kommer inn på messeområdet i Hannover. Haller på titusenvis av kvadratmeter er fylt av kulelagerprodusenter, robotarmer, 3D-printere eller bedrifter fra den kinesiske byen Ningbo.

Inngang Nord 1 er lett tilgjengelig fra Hannover Hauptbahnhof. To dager på Hannover messen ble ganske nøyaktig en maraton. Husk gode sko! Vi har Neuron Sensors, men Tsjekkia har Neuron Soundware. De analyserer lyd for å detektere uregelmessigheter i maskiner. Oslo lufthavn har også en kinesisk navnebror: Zhennjiang Gardermoen Busbar Trunking Systems Co ltd.

Begreper som Industrie 4.0, I-IoT, digital twin, AI og cobots florerer. Forstavelsene ‘smart’ og ‘digital’ blir brukt nesten overalt.

Men hva er det egentlig dette handler om?

Essensen i Industri 4.0 er, kort fortalt, å få produksjonsfaktorene til å snakke bedre sammen. Med andre ord, dersom produksjonsutstyr (maskiner og linjer), intelligens (både menneskelig og kunstig) og råvarer (materialet som bearbeides) klarer å spille på lag og gradvis forbedre samspillet blir industrien smartere (sparer tid, penger og miljø).

Denne prosessen forutsetter – blant annet – sensorer som opererer på tvers av forskjellige prosesser, maskiner og materialer, og som leverer sanntidsdata som både algoritmer og menneskelige operatører kan forstå og analysere.

Hvem der?

Det er mange som viser fram maskiner og produkter som isolert sett framstår veldig smarte, men det er vanskeligere å se hvordan disse maskinene, prosessene og operatørene som styrer dem kan knyttes bedre sammen.

For oss som utvikler trådløse sensorer er det ikke roboter eller robotprodusenter som er de mest aktuelle samarbeidspartnerne. Vi er først og fremst interesserte i å jobbe med dem som kan bidra til å koble sammen og bruke data slik at våre kunder får enda mer nytte av sensorene. En enkelt sensor kan gi svært verdifull informasjon, men god analyse og oversikt over en rekke målepunkt kan gi ny og dypere innsikt i produksjonsprosesser og vedlikeholdsbehov. Flere interessante bedrifter som spesialiserer seg på god integrasjon og bruk av data var tilstede – de var bare litt vanskeligere å få øye på mellom lyssverd og gitarspillende roboter.

Hva potensielle konkurrenter angår var det ingen som tok nattesøvnen fra oss i El-Watch. På tampen av dag to fant vi til slutt to-tre bedrifter i avdelingen for Emerging Technologies som også utvikler trådløse IoT-sensorer, men ingen som overgår oss på kvalitetene som er viktig for oss: lang trådløs rekkevidde, robusthet, formfaktor, målefrekvens, batterilevetid og industrielt relevant utvalg.


Første dag på Hannover messa var det vanskelig å få øye på noe annet enn roboter.