Hva er så svært med Big Data?

Våre sensorer er programmert til å måle hvert andre sekund. Det blir godt over 15 millioner målinger i året. Ettersom de har en estimert batterilevetid på om lag 15 år betyr det at de tar tempen på omgivelsene nesten 240 millioner ganger før de tar kvelden. Er dette Big Data?

Nei, ikke sånn helt uten videre. I følge en rekke forskningsartikler og andre prominente kilder kjennetegnes Big Data av tre V’er: Volume, Velocity og Variety. På norsk: mengde, hastighet og variasjon.

Den digitale grunnsteinen

Med ‘mengde’ menes volumet av data. En ‘bit’ (liten b), kort for binary digit, er den grunnleggende enheten for digital informasjon. Den er binær på den måten at den er enten 0 eller 1. Bits opererer i grupper på åtte og kalles da ‘byte’ (stor B). En byte er fremdeles en ganske mikroskopisk datamengde, men så snart vi kommer opp i kilobyte (1 KB=1024 byte) begynner vi å snakke om informasjon. I ren tekst tilsvarer 1 kilobyte omtrent det du har lest så langt i dette innlegget.

Utklipp fra The Internet Map (internet-map.net)

Det digitale universet ekspanderer…

Det har for lengst blitt umulig å forstå omfanget av den digitale sfæren. Etter kilobyte kommer megabyte, og så giga, tera, peta og exa. I 2010 passerte det digitale universet en zetta-byte i volum, og når vi passerer neste nivå, yotta, blir vi nødt til å utvide det metriske systemet for å få plass. Det totale antallet nettsider nærmer seg to milliarder. Hvor store datamengder som må analyseres for å kvalifisere til merkelappen Big Data er uklart, men vi får anta at det er en del.

Med lysets hastighet

Hvert eneste sekund logger dingsene vi mer eller mindre bevisst fikler med masse informasjon om oss og omgivelsene våre. I tillegg er det nå flere og flere ting som på egenhånd produserer en jevn strøm av informasjon. I en rapport fra analysebyrået IHS Markit blir det anslått at det vil være over 30 milliarder gjenstander på nett innen utgangen av dette året. Gjennom disse dingsene strømmer det en trafikk på over 50.000 GB i sekundet. Innblikk i deler av dette trafikkbildet gir et perspektiv på verden som man tidligere ikke har hatt tilgang på.

Og inkluderer nye uttrykksformer

Det siste, og kanskje mest interessante, karaktertrekket til Big Data er ‘variasjon’. Forskerne Gandomi og Haider (2015) skriver at ‘variety refers to the structural heterogenity in a dataset’. Sagt litt mer folkelig betyr det at man nå er i stand til å samle inn og analysere en myriade av forskjellige uttrykk som ikke forholder seg til samme standard. Foruten gammeldagse digitale verdier som tall og koordinater er maskiner nå i stand til å se og forstå tekst, lyd og bilder på en ganske presis måte. Mer og mer av den fysiske virkeligheten får nå et digitalt speilbilde som både er en smule skremmende, men også svært nyttig og lærerikt.

Våre sensorer gir deg finkornet oversikt over temperatur, luftfuktighet, trykk, lys og ventiler, og flere spennende sensorer er i kjømda. Brukt på en god måte gir dette deg og dine prosesser, maskiner, fartøy og bygg trådløs trygghet, digital innsikt og nye muligheter.

Om du lurer på hva naboen spiste til middag i går, hvor tenåringen din befinner seg akkurat nå, eller hvor du selv egentlig har lyst til å dra på ferie i år, får du heller ta en kikk på multisensoren du mest sannsynlig har i høyre bukselomme.